Pinzat – Väsktillverkande konstnarskollektiv i Barcelona

Pinza't from Tetteroo Media on Vimeo.

Pinzat är ett företag som skapar väskor av 100% återvunna material där varje väska endast finns i ett exemplar. Väskor är förmodligen det jag varit mest insnöad på den här hösten, och mer specifikt ryggsäckar som passar dels för resa och dels när man cyklar. Av en slump när jag satt och kollade av vad som finns på marknaden sprang jag in i varumärket Pinzat från Barcelona, och sparade deras sajt som favorit. Jag kommer fortfarande inte ihåg var, vilket är trist för nu skulle jag vilja mejla den bloggen/sajten som tipsade och tacka. Efter mycket letande blev det nämligen en Pinzat XXL Rugsack som blev mitt val av ny väska.

Min Pinzat-ryggsäck:

Vattentätt, återvunnet, unikt & anonymt
Pinzat är ett litet företag som har sin tillverkning och försäljning i Barcelona. De tillvärkar väskor av återvunnen plast, som de målar och designar på ett väldigt unikt sätt. Eftersom väskorna är gjorda i plast är de 100% vattentäta, vilket är nära nog ett krav om man bor i Göteborg. Konstnärerna som jobbar med Pinzat gör Gig: de är på plats några månader för att sy och rita, sen gör de något annat och deras väskor går inte att få tag på. De flesta av konstnärerna är dessutom anonyma, och framträder endast med mask (som du kan se i klippet till inlägget). Fram till alldeles nyligen hade de inte ens en webbshop, utan man var tvungen att mejla för att beställa, och sedan betala via en vanlig paypal-överföring.

Fördelarna, stora och små
Jag har endast köpt företagets största väska som heter XXL Rucksack och jag valde den efter en lång process (jag är nästan manisk när det gäller att köpa rätt saker) där Mission Workshop Vandal och Ethnotek föll på mållinjen.

Pinzat XXL Rucksack har följande fördelar:

Alla väskor finns endast i ett exemplar. Du är helt säker på att du får en unik väska.
Den är tillverkad av 100% återvunna material.
Den är helt vattentät.
Den har en extremt effektiv storleksjustering, med rulltopp och spännen på sidorna.
Betydligt lägre pris än konkurrenternas motsvarande, trots att de inte massproduceras.
Den har fack på framsidan som är i perfekt storlek för ett Kryptonite Mini-cykellås
Om man cyklar en kort sträcka finns ett snabbspänne för låset så att man inte behöver ta av sig väskan.
Den har hållare för baklyse, så att man slipper ha det på cykeln.
Den har en väldigt unik design, och ett bilbälte som spänne, vilket drar till sig väldigt många människors uppmärksamhet.
Den passar till väldigt många typer av jackor (annars mitt största problem, att de allra flesta ryggsäckarna inte passar till mer än några få jackor)

Inte bara cykelprodukter
Även om Pinzat främst gör produkter skapade för cyklister fungerar de utmärkt i andra sammanhang. Spännena på sidorna är utmärkta för att t.ex fästa ett stativ om man fotograferar och använda den som fotoryggsäck. De fungerar även som hållare för en skateboard, longboard, yogamatta, eller något annat riktigt stort som inte går att packa inuti väskan. Att den går att variera så mycket i storlek gör den även utmärkt som vardagsväska. När man går till jobbet har man den ihopspänd till minst möjliga med bara dator och några tillbehör, och om man handlar saker på vägen hem spänner man ut allt eftersom och den sväljer bara mer och mer saker. Den skulle även kunna funka utmärkt som reseryggsäck.
Pinzat tillverkar även laptopfodral och ipadfodral, plånböcker i olika storlekar och såklart många andra sorters väskor.

Jag hoppas få chansen att besöka deras butik och fabrik i Barcelona, för att se hur det ser ut och vilken stämning som råder där. Fram till dess får jag missionera för deras produkter i Sverige. Det är inte jätteofta jag blir helt såld på något, men Pinzat är så pass unikt mot allt annat jag sett så deras produkter är värda att sprida.

Hitta Pinzat:
Varumärke: Pinzat
Adress: C Grunyi 7, Barcelona
Webb: Pinzat.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *