Lampa av Vinglas

Många människor har någon gång fått tanken att bygga en lampa av vinglas. Det är lättare än man tror och med lite fokus kan du ha en lampa klar på under två timmar.

Det finns givetvis många olika modeller beroende på om du vill kunna använda glasen eller inte. När vi satte oss och skissade på olika modeller diskuterade vi både lampor med metallstomme, trä och de utan. Fördelen med stomme är att lamporna går att använda till vardags, nackdelen är att det krävs mycket mer jobb. Lampan som vi byggde ger dig möjlighet att plocka ner glasen men inte till middagsbjudningen. Däremot ger modellen dig möjlighet att forma om lampan på många olika sätt.

Material – vad du behöver:
Lampa med sladd: Du hittar det i de flesta inredningsbutiker såsom Clas Ohlson och Lagerhaus.
Fiskelina: En vanlig genomskinlig fiskelina, tjocklek är beroende på lampans storlek men de flesta linor är väldigt starka.
Ståltråd: Så stark/tjock som möjligt för att hålla ihop metallringarna och hålla upp glasen men samtidigt kunna dras genom koppen.
Metallringar: 2st Metallringar
Vinglas: 25st för samma storlek som vår lampa.

Step by step:

1. Koppla in lampan och se att den fungerar och fäst lampan lagom lågt så att du kan arbeta i bra position.

2. Dra ståltråden genom lampkoppen och fäst ena änden i en metallring i koppen och en nedanför. Den metallring som hänger nedanför är den du kommer fästa fiskelinorna i sedan.

3. Fäst nu en lina i taget, först i metallringen och sedan i glasbenet. Eftersom du arbetar med fiskelina så behöver du knyta fiskeknutar. Här finns länk till en mängd fiskeknutar, vi använde oss av Betesknut. http://www.tiotips.nu/view.asp?ID=108

4. När du anser dig klar med antal gas och storlek på lampan så fäster du upp den i taket i den höjd du vill ha.

Pinterestboard med vinglaslampor i olika former

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *