Köpstopp 2018 – Ett år helt utan oplanerade inköp

I början av 2018 gjorde jag ett mål / nyårslöfte för året som jag inte trodde att jag skulle göra bara några veckor innan. Min vän Mikael frågade lite av en slump om jag ville hänga på ett år av inga oplanerade inköp.
Jag var spontant rätt positiv till det – mest för att det lät så orimligt sett till vilken livsstil jag hade då när det kom till inköp, planerade och oplanerade.

Under 2017 köpte jag 5 nya laptops. Den sista var en speldator som kostade 16 000 kr som jag köpte på impuls för att den var nedsatt 7000 kr och hade GTX1070 när min andra speldator “bara” hade GTX1060. Någonstans där hade jag börjat inse att jag hade ett osunt köpbeteende som kostade mig både extremt mycket pengar men också tid.

Mitt osunda köpbeteende har varit uppdelat i två olika delar:

1. Planerande av köp
Jag har kommit på att jag absolut behöver köpa en pryl av någon anledning. Ofta för att den ska bidra till något i mitt jobb eller bidra till min kreativitet. När jag väl kommit på att jag behöver något blir känslan mer och mer att jag MÅSTE ha det. Om jag inte har den här saken kommer jag inte kunna utföra mitt jobb eller göra de kreativa saker som jag vill kunna göra.
Jag kan lägga otroligt mycket tid och energi på research av dessa prylar och egentligen tror jag inte att jag skulle behöva köpa dem men eftersom jag lagt så mycket tid på att hitta det absolut bästa brukar det i slutändan kännas som att jag måste köpa prylen bara för att jag lagt ner så mycket tid, har så mycket kunskap om vad som är det bästa på marknaden och då kommer jag så klart få massa glädje av prylen också.

2. Spontana köp
Jag har vid varje givet tillfälle haft ett antal olika typer av produkter som jag varit intresserad av ett tag och om rätt tillfälle skulle uppstå skulle jag göra ett spontant köp – även om jag inte gjort tillräckligt mycket research enligt punkt 1. Rent konkret har det oftast betytt att jag skannat av Prisjakts funktion Dagens Deal väldigt ofta. Minst 10 gånger per dag för att se om det kommit något nytt erbjudande som är värt att slå till på.
Jag har också haft en stor mängd bevakningar på prylar på Prisjakt för att kunna slå till när det kommer en prissänkning. Det är en jättebra funktion när det är något man faktiskt behöver köpa – men när man lägger till massa grejer man inte behöver och sen köper de när de sänks i pris är det verkligen inte en bra funktion.

Dessa två typer av köpbeteende kompletterar varandra på ett genuint dåligt sätt – att både spendera pengar på oplanerade inköp och spendera tid och pengar på extremt genomtänkta inköp. Jag hade redan innan jag fick frågan tänkt att detta är ett osunt beteende som jag borde sätta stopp för.

Så vi bestämde oss för att köra på idén med köpstopp 2018. Att dock inte köpa något alls under hela året kändes inte realistiskt så vi bestämde oss för att i början av året sätta en plan för vad vi fick köpa och sen hålla oss till den planen. För min del som har haft så stora problem med just hur mycket tid jag lagt på att researcha vad som är “rätt” pryl att köpa lade jag även in i listan ett förslag på vad jag skulle kunna köpa så att jag redan skulle ha det så gott som bestämt. Beslutet skulle då snarare vara “Ska jag köpa detta eller inte?” istället för “Jag har ju satt upp på listan att jag ska köpa en väska, hmm vilken är den perfekta väskan?”
Jag har hållit mig till listan i stort sett. Jag har definitivt inte köpt exakt det som jag hade föreslagit för mig själv men jag har inte heller fastnat alltför djupt i vilken pryl som är rätt att köpa. Jag känner mig 100% nöjd med den beteendeförändring som skapades genom det här målet för året.

Jag visste att det skulle bli extra svårt vid två tillfällen – black friday och mellandagsrean, men efter att ha hållit hårt fast vid köpstoppet under så lång tid som 11 månader kändes faktiskt inte black friday som något större problem.

De pengar som jag tidigare lade på att köpa onödigt prylar har exklusivt gått till sparande / investeringar, resor och mat. Med tanke på hur många resor jag gör med dansen så är det något som är lätt att lägga pengar på. I slutet av året bestämde vi oss också för att åka 2 månader till Sydafrika i början av 2019. Det hade inte varit lika genomförbart om det inte vore för köpstoppet. Dels för att jag i slutet av året sålde saker på Tradera, enbart sådant jag inte behövde eller använde, för cirka 40 000 kr och dels för att jag har kunnat spara mer under året som gått.

Jag har blivit så van vid en mindre mängd konsumtion under 2018 att jag kommer fortsätta på liknande sätt under 2019. Jag kommer även att fortsätta rensa ut saker ur hemmet och bara behålla de saker jag verkligen gillar. Jag ser fram emot det! Att vara på resande fot är dessutom ett utmärkt sätt att inte köpa onödiga saker eftersom man bokstavligen inte kan bära de med sig om man har begränsad plats i resväskan. Så ingen större mening att researcha prylar eller spontanköpa prylar de första 2 månaderna på året iallafall.

Här finns min köpstoppslista i Google Drive

Berättar om köpstoppet på Engelska samt visar listan ingående:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *